Realisatie Duurzaamheidspodium
Cultuur- en Welzijnsorganisatie YMCA Scheveningen en Milieuorganisatie Trashure Hunt hebben de handen ineengeslagen voor een uniek project: de vervaardiging van een volledig uit gerecyclede materialen bestaand (cultuur)podium op het strand, dat zorgt voor verbinding, duurzame bewustwording, cultuurparticipatie en talentontwikkeling. TrashUre Hunt heeft sinds 2016 duizenden kilo’s aan zwerfafval en plastic troep geborgen in de Scheveningse natuurgebieden (strand en duingebied).
YMCA en TrashUre Hunt willen het grote belang hiervan bevestigen met een podium waarop diverse (dichterlijke) optredens van jonge talenten én bekende artiesten gecombineerd worden met inspiratiemomenten, om de duurzame boodschap over te brengen op een brede (jonge) doelgroep: bewustwording van het milieu en respect voor je leefomgeving voor schone natuurgebieden. De transparante fundering van het podium, die bestaat uit gebruikte zeecontainers met rondom gebruikte dubbelglas-kozijnen bevestigd als wanden, zal als museum dienen voor kunstwerken die vervaardigd zijn van gevonden (zwerf)afval. De optredens en voordrachten zullen geen geluidsoverlast veroorzaken.
Duurzame Inspiratie voor Scheveningers
Bent u het, die pionierde in de energie transitie en het eigen huis verduurzaamde? Wilt u samen met uw leverancier en installateur laten zien tot welke beslissingen u kwam en welke keuzes u maakte?
Met uw voorbeeld draagt u bij aan het beeld van wat kan en wat dat kost en oplevert voor de buurt. Duurzame Inspiratie voor Scheveningers.
Met het SIOS project Duurzame Inspiratie voor Scheveningers vertellen we het verhaal van mensen uit uw buurt, die in vergelijkbare huizen wonen, aan de slag gingen met de energie transitie.
Ze geven een inkijkje in hun keuzes, hun leveranciers laten zien om welke installaties het gaat, en de installateurs tonen wat het betekent om te verduurzamen. De ervaringen van uw wijkgenoten worden gefilmd. De films worden getoond tijdens 5 te organiseren bijeenkomsten in Muzee Scheveningen over afwegingen voor keuzes, voorbeelden van geslaagde acties, opties op het gebied van technieken, materialen en onderhoud.
Duurzame Inspiratie voor Scheveningers helpt je standpunt bepalen.
Safe op Scheef! Actieve veiligheid voor surfers op Scheveningen
Jumpteam Scheveningen gaat als club een actieve bijdrage leveren om van Scheveningen een veilige surfspot te maken. De ongelukken en vele reddingen dit jaar vragen om een concreet plan. De club wil daarom investeren om surfers beter vindbaar te maken voor de reddingsdiensten. Zo gebruiken we slimme horloges waarmee surfers continue worden gevolgd. In geval van nood wordt er een signaal met exacte locatie naar de reddingsdienst en naar de surfclub gestuurd. Dit kan levens redden en voorkomt lange kostbare zoektochten. De wens is ook om alle surfers een reflecterend hesje te geven. Dit vermindert de kans op ongelukken en zorgt er voor dat surfers elkaar beter in de gaten houden.
Samen werken we aan veiligheid op zee en willen we onze watersporters opleiden tot zelfredzaamheid. Zo blijven we Safe op Scheef!
MES op tafel
Ook u wilt wel verduurzamen. Maar waar te beginnen. Zonnepanelen, warmtepomp, waterstof, ventilatie, dubbele beglazing, regenton, elektrische fiets of isolatie? Nu? Over 10 jaar? Wat levert dat op. En hoe ziet het er eigenlijk uit?
Met Mijn Energie Strategie (MES) maakt u op basis van uw eigen wensen en situatie uw eigen gratis woonplanner. Met deze duurzame planner stippelt u uit welke maatregelen u wilt nemen en wanneer u dat wilt. Onafhankelijk en aan te passen aan veranderde omstandigheden, te verkrijgen subsidie, overleg met uitvoerder, enzovoort.
Help u zelf naar een groen, klimaatvriendelijk huis of bedrijf. Of u het nu doet omdat het goedkoper is, voor de kinderen, voor het klimaat of omdat de buren er ook mee bezig zijn. MES hoort op tafel!
De duurzame woonplanner wordt ontwikkeld door www.kijkduurzaam.nl in nauwe samenwerking met Wijk Overleg Scheveningen en Gasvrij Scheveningen.
Op zoek naar schone energie in en rondom de haven
Energietransitie, duurzaamheid, schone energie… je hoort en leest het overal. Voor veel mensen is het gesneden koek, voor anderen de ‘ver van mijn bed show’.
Om de leerlingen van het Maris College goede en duidelijke informatie te geven en bewust te maken van duurzame energie, is het belangrijk om hen te laten zien, dat dichtbij huis er van alles gebeurt rondom energietransitie. Daarom willen wij filmpjes maken die op inspirerende wijze en in duidelijke taal laten zien hoe de energietransitie om ons heen een prominente rol speelt.
Naast het creëren van draagvlak en bewustwording rondom het thema energietransitie, maken de leerlingen kennis, samen met de betrokken bedrijven, om beroepen in beeld te brengen. Om leerlingen te inspireren voor onder andere techniek en beroepen in en rondom de haven, is het nodig dat zij een juist beroepsbeeld hebben van (technische) beroepen.
Lokale vis met Scheveningse jongeren
Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen uit de Noordzee. Toch vragen consumenten er relatief weinig naar. Vooral onder jongeren is Noordzeevis uit Scheveningen niet populair. De visconsument is aan het vergrijzen. En dat is jammer, want lokale vis is een gezonde en vaak duurzame keuze. Wij willen jongeren enthousiast maken voor Noordzeevis uit Scheveningen. We willen laten zien hoe lekker en veelzijdig lokale vis kan zijn. Dit doen we samen met jongeren die voor het eerst kennis maken met Noordzeevis uit Scheveningen tot jongeren die zich voorbereiden op een werkend leven in de horeca of vissector van Scheveningen. Samen met Omroep West gaan de jongeren op pad om Noordzeevis uit Scheveningen te ontdekken en leuke films en documentaires maken die ook komende generaties enthousiast kan maken over lokale vis.
Scheveningen Holland Sport (SHS) Old & Young Stars:
SHS is op Scheveningen een begrip en wordt verbonden met Houtrust. Wij willen deze naam nieuw leven inblazen en gebruiken om nieuwe initiatieven te laten ontstaan.
- Bewegen: Walking Football voor 55-plussers uit Scheveningen door middel van trainingen en deelnames aan (inter)nationale Old Stars toernooien.
- Verbinden: Na afloop napraten door deelnemers en toeschouwers. Regelmatig zullen er op dat tijdstip ook thema bijeenkomsten worden gehouden met films en cursussen.
- Leren: Begeleiding en trainingen door jongeren en werkzoekende met als doel kennis op te doen en verhalen te horen. In samenwerking met Het Springinstituut bestaat zelfs de mogelijkheid om een aantal van die jongeren via het project Leerveld, een online leeromgeving, een erkend MBO diploma te laten halen.
- Leren / verbinden: De jongeren kunnen de ouderen ook wegwijs maken b.v. de ouderen leren omgaan met Social Media.
Duindorp SV opknappen kantine
Duindorp SV wil graag 2e hands tafels en stoelen opkopen om deze te laten opknappen d.m.v. een werk- en leerproject. Er is weinig zitgelegenheid in de kantine om mensen te laten consumeren. We moeten regelmatig meubilair huren voor een Bingo of een Kaartavond. Dat geld kunnen we terugverdienen met dit project. Nieuw kopen is niet aan de orde omdat we daar de financiën niet voor hebben. Door de Coronacrisis zijn de verenigingen in zwaar weer beland. In het werktraject zullen de tafels en stoelen opgeknapt worden. Wij zijn er blij mee dat wij met deze werkzaamheden ook bijdragen aan het milieu.
Waarom tweedehands stoelen en tafels? Tweedehands stoelen zijn voordelig en bovendien duurzaam. Het is daarom erg aantrekkelijk om kosten te besparen en duurzaam te ondernemen. Zo geven wij deze stoelen en tafels een tweede leven. Daardoor hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden. Stem daarom op Duindorp SV.
Levende Haven
Scheveningen en vis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het wapen van Scheveningen voert niet voor niets drie haringen met een kroon. Vis is belangrijk voor Scheveningen en visserij is traditioneel de sterkste sector van ons stadsdeel. Samen met leerlingen van het Maris College hangt Project Levende Haven ecologische visschuilplaatsen (Biohuts) in het water van de Scheveningse haven. Deze Biohuts geven hele kleine visjes de mogelijkheid om veilig te groeien en bieden bescherming tegen grotere roofvissen. Op deze manier wordt de biodiversiteit in de Scheveningse haven gestimuleerd. De leerlingen gaan aan de slag met onderzoek naar, en monitoring van de Biohuts, krijgen les in maritieme ecologie en gaan zelf aan de slag met het produceren van ecologische structuren die het leven in de zee ten goede komen. Jongeren, oud-vissers, visserij en onderwijs worden gekoppeld in dit project!