Het verhaal van de oorlog

 Wat hebben onze ouders en grootouders in de Tweede Wereldoorlog in Scheveningen meegemaakt? Die vraag staat centraal bij een bijzonder project van Danny Verbaan. De schrijver, zelf geboren en getogen in Scheveningen, verzorgt bijeenkomsten in zorgcentra en gaat op zoek naar de laatste getuigen die nog over de oorlog kunnen vertellen.

Hun herinneringen worden gebruikt voor een uniek boek: ‘Het verhaal van de oorlog; Scheveningen 1940-‘45’. Hierin komen ook andere interviews, plus de resultaten van uitgebreid archiefonderzoek. Een groot aantal, deels unieke foto’s moet er eveneens voor zorgen dat een indrukwekkende publicatie ontstaat over de bezetting, de evacuatie, de deportatie van de Joodse gemeenschap, de beruchte V2-lanceringen, de hongerwinter en natuurlijk de bevrijding.

De belevenissen van de mensen die erbij zijn geweest vervullen de hoofdrol. ‘Het verhaal van de oorlog’ wordt een boek voor, maar ook dóór de Scheveningers.

Scheveningers in Beweging

 Het trainen en coachen van een groep jongeren lijkt veel mensen heel leuk. Terwijl dat vroeger makkelijk ging kan het tegenwoordig niet zomaar gedaan worden door personen die alleen maar enthousiast zijn. Wet- en regelgeving eisen steeds meer maar ook op sporttechnisch gebied dienen steeds meer kennis en vaardigheden aanwezig te zijn. Opleidingen daarvoor worden via verenigingen aangeboden maar daarvoor dient men eerst lid te zijn en verder moet men dan vaak ook zelf de opleiding bekostigen. Tevens worden dit soort opleidingen op diverse plaatsen buiten het woon-leefgebied van de betrokkenen gegeven. Via de Scheveningse Verenigings- en Sport Academy gaan wij deze opleidingen, door erkende opleiders, voor iedereen die wil meedoen, aanbieden. Niet alleen voor voetbal maar in samenwerking met diverse Scheveningse sportclubs ook voor andere sporten. Breng je stem uit op dit initiatief om meer Scheveningse trainers / coaches in te zetten voor de Scheveningse jeugd.S

restauratieproject haringlogger SCH 236 Noordster

Het voordek is al zo goed als het was bij de tewaterlating in 1949. De tuigage wordt nu aangebracht zoals het vroeger was. Onderdeks wordt aan de hand van de uitslag van deze laatste projectronde het voormalig tonnenruim ingericht als museale tentoonstellings- en ontmoetingsruimte, welke D.V. op vlaggetjesdag 2020 geopend wordt. Vrijwilligers zijn dagelijks aan het werk om enerzijds de museale ruimte gereed te krijgen, en anderzijds oud materiaal te verzamelen, dan wel opnieuw te maken. Netten, jonen, puzze, warleutel, heklicht, misthoorn, e.d.  worden door vrijwilligers opnieuw gemaakt dan wel verzameld om ten toon te stellen. Beeldmateriaal vanuit het verleden wordt geschikt gemaakt voor digitale vertoning.

De opbouw van deze expositieruimte wordt uitgevoerd door vrijwilligers en ROC-studenten hout en staalbewerking. Deze laatste doen dat onder leiding van leermeesters van ROC, vanuit de vrijwilligers (een tachtigjarige) en het Schevenings bedrijfsleven. Dit is leren, werken en verbinden.

Proef de Zee

Iedere inwoner van Scheveningen kent de zee, maar slechts weinigen waren ooit “op zee”. Jachtclub Scheveningen neemt het initiatief om kinderen de zee van dichtbij te leren kennen door ze mee te nemen, de zee te “ontdekken”. Wij gaan naar de Noordzeeboerderij en het Windmolenpark en tijdens de vaartocht wordt er ook gevist. Ter voorbereiding zijn er lessen over zeemanschap, navigatie, meteorologie maar ook voeding, sport en bewegen, kennis van Noordzeevissen, de werking van Windmolens en de Zeewierboerderij. Jachtclub Scheveningen organiseert dit in samenwerking met drie basisscholen op Scheveningen, het Maris College, Stichting Noordzeeboerderij, Rederij Vrolijk en Visvereniging De Afrit. Het doel is de leerlingen enthousiasmeren over de vele (beroeps)mogelijkheden en bovendien de basisschoolleerlingen te laten kennismaken met (zee)zeilen.

Kunst verbindt

 

KopS (Kunst op Scheveningen) organiseert een kunstwedstrijd met als thema VERBINDEN.

In de galerie van KopS in de Keizerstraat 71 is van 12 oktober –10 november een     tentoonstelling te zien waarin 60 kunstenaars uit Scheveningen hun visie geven op dit thema.

Het publiek kan daar zijn stem uitbrengen en bepalen welk werk een 1ste, 2deof 3deprijs verdient en dingt zelf via het stembiljet ook mee naar een leuke prijs.

In de tentoonstelling is een speurtocht uitgezet voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. 16 kinderen die alles goed hebben kunnen een workshop winnen in atelier Cascada.

Naast de speurtocht is er ook een wedstrijd voor kinderen uit Scheveningen van 7 t/m 12 jaar met het thema ‘VERBINDEN’. Zij exposeren van 1 november tot 1 december in MUZEE  en een digitale expositie van het werk van de kinderen zal te zien zijn in galerie KopS.

24 kinderen en 6 ouders kunnen een rondleiding in het Mauritshuis winnen.

Project kleedkamers Duindorp S.V.

 

Duindorp S.V. is opgericht op 10 augustus 1950.Wij zijn ons bewust van de maatschappelijke en sociale functie die wij als vereniging hebben. Daarom streven we om de binding met onze leden en onze omgeving verder te verstevigen. Financieel hebben we het lastig. Maar door de geweldige inzet van onze vrijwilligers en de steun van SIOS proberen we d.m.v. onderstaand project de accommodatie (o.a. kleedkamers) weer op orde te krijgen. De club ademt nostalgie. Bij nostalgie hoort gedateerd. En deze datering zie je duidelijk terug in de kleedkamers. De kleedkamers moeten vernieuwd en opgefrist worden. De doucheruimtes worden geheel vernieuwd qua tegelwerk met nieuwe douchekoppen en sensoren. Tevens worden de deuren en kozijnen vervangen. De verlichting zal bestaan uit led armaturen en lichtsensoren. Op deze manier hoopt Duindorp SV op bescheiden wijze bij te kunnen dragen aan energiebesparing door te verduurzamen. Stem daarom op Duindorp SV.