Besturen van een Scheveningse Stichting of Vereniging

Uiteraard is Scheveningen één van de stadsdelen van Den Haag maar is het zeker iets unieks. Het Scheveninger zijn verbindt, verenigt. Dat moeten we zo houden!

Het Scheveningse Verenigingsleven is hecht maar, echter net als het landelijke verenigingsleven, kwetsbaar. De gemiddelde leeftijd van de bestuurders is hoog en het besturen vergt veel meer kennis en kunde dan in het verleden. Om huidige bestuurders te ondersteunen en potentiële bestuurders te enthousiasmeren maken wij een programma waarin we inzoomen op alle facetten van het besturen van een willekeurige vereniging of stichting. Hiervoor gaan we samenwerken met bestaande aanbieders maar wordt er ook kennis onderling uitgewisseld.

Binnen het programma zal continu de link worden gelegd naar de Scheveningse wijken en hun bewoners(doelgroep). Het programma bestaat uit een serie bijeenkomsten en is niet alleen gericht op sport maar ook op bijvoorbeeld bewonersorganisaties en muziekverenigingen.

Verenigen is Kracht.

Voetbal en Kunst

Duindorp SV staat niet alleen maar voor voetbal. De club is belangrijk voor Duindorp als gemeenschap. Die sociale functie willen we versterken. Eén van de manieren om dat te doen is door samen te werken met kunstenaars. Kunst en Duindorp SV lijkt een vreemde combinatie. Maar we hebben de ervaring dat het veel oplevert als creatieve mensen meedoen aan het waarmaken van wat we willen met onze club.

Eén project is het maken van een wandschildering in de kantine. Daarop de geschiedenis van de club als onderdeel van Duindorp. Die gaan we maken met de verhalen van Duindorpers zelf, en met kunstenaars die weten hoe je van die verhalen een wandschildering kunt maken.

Meer ‘voetbal en kunst’ gaat volgen. Een eigen clublied laten componeren. Een mooi fotoboek over de club, de mensen en de wijk. Meer dan de moeite waard.

Steun en stem daarom op Duindorp SV.

 

 

Seabins in de haven; vuil vangen voordat het gaat zwerven.

Ergert u zich ook zo aan de rotzooi die in de haven ligt? Veel afval gaat, o.a. via de kade, de haven in en wordt daardoor zwerfafval. Dat plastics milieuschade veroorzaakt hoeft weinig betoog. Natuurlijk kun je iedereen en niemand de schuld geven, maar er is een simpele oplossing; vuil vangen voordat het gaat zwerven. De Seabin is een oplossing die in veel havens over de hele wereld wordt ingezet om een schone haven te garanderen. Scheveningen heeft niets!

De Seabin is een grote emmer met pomp die het afval uit de haven filtert. Het water wordt door een jute zak heen gepompt en vangt vuil op, ook kleine plastic deeltjes. Op de site van seabin.nl staat alle informatie en een demonstratiefilm.  Subsidie voor twee Seabins is er, als veel op ons gestemd wordt worden het er misschien 3!

Restauratieproject haringlogger SCH 236 Noordster

Dit project houdt in dat het voormalige offhore ship Aurora van Rederij Groen wordt teruggebracht in de oorspronkelijke toestand, waarin het schip in 1950 als haringlogger SCH 236 Noordster in de vaart kwam. De restauratiewerkzaamheden zijn in 2017 begonnen en momenteel in volle gang. De opbouw met stuurhuis worden teruggebracht in de oorspronkelijke toestand. Het voormalige tonnenruim wordt ingericht als tentoonstellings- en ontmoetingsruimte en de bemanningverblijven voor en achter krijgen hun oorspronkelijke inrichting. De werkzaamheden worden onder professionele leiding verricht door vrijwilligers, onder wie veel oud-vissers. De donatie van SIOS wordt speciaal verstrekt voor onderdelen bovendeks, zoals het plaatsen van een voor- en achtermast, het aanbrengen van de tuigage (waaronder stagen en gatzeil) en het plaatsen van hulpmiddelen zoals een trawlwinch met vislijnen. Als de SCH 236 klaar is kan men op een echte Scheveningse logger zien hoe de haringvisserij vroeger in zijn werk ging.

‘Jong geleerd is oud gedaan’

Scheveningen en vis zijn heel lang aan elkaar verbonden. We willen de Scheveningse jonge jeugd graag kennis laten maken met de sector die zo nauw verbonden is aan Scheveningen, door ze alles te leren wat er te weten is over Noordzeevis: Hoe zien ze eruit? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun kenmerken? We hopen ze daarmee enthousiast te maken over dit typisch Schevenings product. Hoe doen we dat? We brengen groep 7 en 8-leerlingen bij elkaar tijdens een aantal community-bijeenkomsten waarin ze samen leren over en werken met vis. En we gaan samen een visje fileren. Dit doen we natuurlijk op een aantal typisch Scheveningse locaties, bijvoorbeeld bij één van de Scheveningse musea of de Scheveningse voetbalclub. Op deze manier brengen we de jeugd dichter bij elkaar rondom een thema dat al zo lang zo belangrijk is voor Scheveningen. Jong geleerd is oud gedaan.

 

Projectkoor Aïda aan Zee

Festival Classique, dat plaatsvindt van 13 – 23 juni 2019 op diverse locaties in Scheveningen, trapt af met de spectaculaire strandopera Aïda aan Zee.

Speciaal voor de strandopera is een projectkoor van ruim 300 zangers en zangeressen uit de regio samengesteld. De koorleden doen geen auditie. Iedereen die van zingen houdt, kan meedoen. Het projectkoor wordt in aanloop naar de voorstellingen uitgebreid begeleid door professionals bij het instuderen van de muziekstukken en krijgt training in stemvorming en spel.

Festival Classique kiest heel bewust voor deze intensieve en bewerkelijke opzet. Het festival zoekt met het participatieproject Aïda aan Zee proactief naar verbinding met de inwoners Scheveningen en de Haagse regio. De koorleden zijn een belangrijk onderdeel van het sensationele concert. In combinatie met een fantastische setting op het Scheveningse Zuiderstrand, zorgen zij ervoor dat een bijzonder evenement gerealiseerd wordt dat nog lang onderwerp van gesprek zal zijn.

 

Samen bouwen aan Jojo de Bultrugwalvis

TrashUre Hunt jaagt al jaren met veel plezier op zwerfafval voor een schoon strand en een schoon dorp. Dit jaar willen we het doel van ons werk nog zichtbaarder maken met de bouw van een gigantisch kunstwerk. We gaan de Bultrugwalvis (Jojo), die regelmatig voor de Scheveningse kust is gesignaleerd, op ware grootte nabouwen van heel veel PET-flessen. Voor het inzamelen van al die flesjes zullen we een beroep doen op o.a. buurtbewoners en basisscholen.  Aan de bouw van het kunstwerk kan iedereen, jong en oud, meehelpen tijdens de gratis workshops die georganiseerd gaan worden bij Muzee Scheveningen. De onthulling zal ook plaatsvinden bij Muzee Scheveningen, tijdens de opening van de Save Our Seas expositie op 7 juni. Daarna wordt de walvis naar het strand gebracht, waar hij de hele zomer te zien zal zijn tijdens de TrashUre Hunt Summer Challenge 2019.