Scheveningse Jongeren in opleiding tot allround ABZee 

 

Lifeguards en aankomend KNRM opstapper.

Afgelopen zomerperiode was het weer enkele malen raak qua verdrinkingen en bijna verdrinkingen op Scheveningen. ABZee en de KNRM Scheveningen vroegen zich af: Hoe kunnen we in het brandingsgebied en op zee de veiligheid vergroten? 

Door samen Scheveningse jongeren met affiniteit met de zee en het reddingsvak actief en ervaringsgericht op te leiden. Ter voorbereiding op het KNRM opstapper schap worden de jongere opgeleid met het Klein Vaarbewijs I en II en maken ze in de praktijk kennis met het reddingswerk van de KNRM. Daarnaast leren de jongeren het veelzijdige vak als Allround ABZee Lifeguard door de benodigde trainingen te volgen: EHBO, reanimatie, survival op zee en getijde trainingen. Op Scheveningen passen ze onder begeleiding van professionals het geleerde toe waardoor de jongeren al tijdens de opleiding bijdragen aan het VEILIG en met plezier zwemmen in ZEE.

100% waterproof, bootjes en hijsinstallatie voor de Baron van Pallandt waterscouts

 

De Baron van Pallandtgroep biedt jongeren wekelijks diverse activiteiten op het water. Al in 1910 startte de scoutinggroep een zeeverkennerspatrouille op Scheveningen, destijds de eerste waterscouts in Nederland. Nog altijd omarmt de groep nieuwe ideeën. Daardoor blijkt ook in deze tijd van smartphones waterscouting nog steeds aantrekkelijk.

Het nieuwste initiatief van de groep is de start van juniorscouts. Sandra van Steenvelt, groepsvoorzitter: “We merken dat er behoefte is aan waterscouting voor de basisschooljeugd, daar spelen we graag op in. Daarvoor hebben we bootjes nodig voor groepjes kinderen”. Dit vraagt ook om herstel van  de hijsinstallatie op het binnenvaartschip van de groep. Zo kunnen de juniorscouts straks alle kanten op.

De SIOS-aanvraag biedt de groep ook de kans om de juniorscouts kennis te laten maken met wat Scheveningen zoal biedt. Door contact te leggen met Scheveningers die veel weten over kustnatuur, op nautisch gebied of de geschiedenis, komt de jongste generatie spelenderwijs in aanraking met veel facetten van hun eigen leefomgeving.

Visopleiding in Scheveningen

Scheveningen is bij uitstek de plaats om een mbo-opleiding voor de vissector te volgen.

SVO vakopleiding food biedt jongeren de kans op een baan in combinatie met een opleiding. Ervaren praktijkopleiders van bekende Scheveningse visbedrijven zetten zich in om ‘kwetsbare’ jongeren op te leiden in de visbranche. In samenwerking met de gemeente Den Haag, Spirit4you en Stichting Welzijn op Scheveningen krijgen deze jongeren passende begeleiding om hun studie succesvol te volgen en af te ronden. Jongeren die in aanmerking komen voor het traject worden begeleid bij het solliciteren naar een baan en krijgen les van ervaren vakdocenten. Door dit project te steunen helpt u mee om deze jongeren een mooie carrière te bieden in de visbranche op Scheveningen!”

Vrijwilligen

Scheveningse vrijwilligers bouwen aan meer dan alleen op het strand

Vele honderden Scheveningse vrijwilligers werken in verschillende instellingen, clubs en verenigingen voor mensen in hun buurt en gemeenschap. In het project Vrijwilligen op Scheveningen worden Scheveningse vrijwilligers in uiteenlopende verbanden gewaardeerd.

Zij krijgen aandacht en ruimte om te laten zien wat ze doen en voor wie. Ze laten zien hoe iemand vrijwilliger wordt, wiens voorbeeld hij volgt, en wat hij doorgeeft. Ons project laat zien hoe belangrijk hun werk is en wat je moet doen om het te laten slagen.

We interviewen 21 Scheveningse vrijwilligers uit uiteenlopende organisaties. Hun verhalen wordt vastgelegd op film. We zien en horen wat ze doen en er is aandacht voor hun werk.

De vrijwilliger vertelt diens verhaal én we zien en horen 2 andere vrijwilligers, mensen die elkaar kennen maar die op andere plekken vrijwilligen. Zo maken we kennis met uiteenlopende Scheveningse netwerken, groepen en clubs die van elkaar verschillen maar waarin de vrijwilligers toch ook verbonden zijn. En zo zien we in 7 films van 21 wijkgenoten die naast hun werk of zorg tijd maken voor de gemeenschap.