Project Zeilwagen

In 1602 maakte prins Maurits een opzienbarende proefrit met een zeilwagen. Het voertuig was voor hem ontworpen door Simon Stevin, een uit Vlaanderen afkomstige wiskundige en uitvinder. In de recordtijd van twee uur reed de wagen met prins Maurits en 27 voorname gasten over het strand van Scheveningen naar Petten. Het voertuig haalde een ongelofelijke snelheid van zo’n 40 km per uur.

In het kader van de viering van 200 jaar badplaats in 2018 is het plan ontstaan om de historische zeilwagen na te bouwen. Het project is een initiatief van Jachtclub Scheveningen, Stichting Behoud Schevenings Erfgoed en Muzee Scheveningen. De zeilwagen zal worden gebouwd door leerlingen van ROC Mondriaan met hulp van deskundige vrijwilligers. Het project is een voorbeeld van samenwerking tussen Scheveningse bedrijven en vrijwilligers.

De gereconstrueerde zeilwagen zal in 2018 breed worden ingezet tijdens Scheveningse evenementen. Daarna krijgt deze een plek in de collectie van Muzee Scheveningen.

Project Tuinen van Greens

Vlak achter de kustlijn, op de grens van Scheveningen en Den Haag, ligt bij de westelijke ingang van het Westbroekpark (Kapelweg) op het voormalige midgetgolf terrein, een stuk grond van 3400m2. Het terrein is sterk verwaarloosd en een doorn in het oog voor velen. Stichting Tuinen van Greens heeft als doel om hier een plek te creëren waar op een menswaardige manier met elkaar wordt omgegaan en waar naar maatschappelijke en duurzame oplossingen worden gezocht die op deze plek concreet worden. Dit wordt vormgegeven door de ontwikkeling en exploitatie van een biodynamische (moes)tuin met een sociaal maatschappelijke functie – door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden hier aan de slag te gaan – als ook een lokale, verbindende functie – door het bundelen van de krachten van burgers, bedrijven en lokale overheid.

Project Haagse Luikjes

Haagse Luikjes richt zich op eenzame senioren in stadsdeel Scheveningen. Haagse Luikjes wil het onderwerp eenzaamheid op een andere manier uit de taboe sfeer halen. Haagse Luikjes gaat, in samenwerking met diverse partijen in Den Haag en Scheveningen, op zoek naar “challenges” voor senioren in Scheveningen, om die vervolgens te vertalen naar cadeautjes van tijd en aandacht. Beoogd resultaat: bereik van minimaal 3000 senioren.
In 2017 richt Haagse Luikjes zich op Scheveningen. In dit stadsdeel is eenzaamheid met 42% het “laagst” in Den Haag. Waarin verschilt dit met de overige stadsdelen in Den Haag en kunnen “best practices” mogelijk doorgegeven worden aan andere stadsdelen?

Maand van de Vitaliteit

Project KopS

Kunst op Scheveningen KopS organiseert in november a.s. haar tweede kunstwedstrijd in de galerie in de Keizerstraat 71c. KopS-leden en andere creatieve Scheveningers doen hier aan mee. Een vakjury maakt de winnaars bekend bij de opening. Ook is er een publieksprijs waarvan de winnaar bij de sluiting wordt bekend gemaakt. Voor het eerst zijn jongeren vanaf 16 jaar nadrukkelijk uitgenodigd. Zij krijgen, ook na de wedstrijd, begeleiding van KopS-leden om zich verder creatief te ontwikkelen. Advertenties in kunst-, dag-en weekbladen en veel flyers trokken de vorige keer veel bezoekers. Bij de zaken in de Keizerstraat leidde dit toen aantoonbaar tot meer omzet. Bezoekers kunnen tijdens de expositie rondleidingen krijgen. Zo ontstaat er interactie over de werken. Vakmanschap, originaliteit en toepassing van het thema ‘Thuiskomen’ komen ter sprake. Het publiek kan een stem uitbrengen op een werk dat aanspreekt en dingt daardoor mee naar een publieksprijs ter waarde van € 250.  

Project Vissch

VISSCH is een project waarin de Noordzeevis op Scheveningen centraal staat. En dan niet in traditionele zin zoals tijdens Vlaggetjesdag, maar met een blik op de huidige stand-van-zaken.

Om het maatschappelijk belang van de Noordzeevis voor Scheveningen, haar inwoners en economie te laten zien, gaat de stichting een documentaire en een fotoboek maken. Waarin het leven van jonge/moderne vissers, die vanuit Scheveningen op Noordzeevisvangst gaan en deze daar op de afslag ook weer aanlanden, in beeld wordt gebracht.

De camera zal het leven van de moderne visserman op de Noordzee vastleggen en dat voorzien van verhalen over dat leven. Over het combineren van werk & gezin, regelgeving en de toekomst van de visserij op en voor Scheveningen. Want qua werkgelegenheid komt de visserij op Scheveningen nog steeds op plek twee achter het toerisme. Kortom, een tijdsdocument dat het belang van de Noordzeevisserij op en voor Scheveningen laat zien!

Project Harde handen

Een voorstelling maken van, voor en over Scheveningen. Dat wilden we twee jaar geleden, bij de opening van het Zuiderstrandtheater. Niet iedereen was enthousiast over het nieuwe theater. Maar naar de Scheveningse vissersopera Harde Handen kwam het publiek massaal. En inmiddels hebben veel Scheveningers het Zuiderstrandtheater in hun armen gesloten.

Wat maakt(e) Harde Handen tot zo’n groot succes dat er na vier uitverkochte voorstellingen in 2015 nog eens een reprise met zes voorstellingen in 2017 volgde? Natuurlijk, het beroemde Op Hoop van Zegen-verhaal van Heijermans is prachtig, Loes Luca is een geweldige Kniertje en met mooie muziek, ontroerende liedjes en een imposant decor is het een echt spektakel. Maar de essentie was dat het hart van Scheveningen werd geraakt. Harde Handen maakte duidelijk hoe de kracht van een gemeenschap bepaald wordt door een gedeelde geschiedenis, die ook nu nog samen wordt beleefd. Zo dient theater een hoger doel.

Project SVV Leergilde

SVV Leergilde Plus helpt jongeren uit Scheveningen zichzelf te ontdekken en daarmee hun talenten en passie. We begeleiden ze bij de keuzes waar ze op school of bij de keuze van een beroep mee te maken krijgen. We richten ons op jongeren binnen SVV Scheveningen en betrekken het Scheveningse bedrijfsleven rondom SVV Scheveningen actief bij het programma. Met SVV Leergilde Plus speelt SVV Scheveningen de maatschappelijke rol in Scheveningen die het ambieert en als Buurthuis van de Toekomst ook al heeft.

Concreet betekent het dat jongeren leren van professionals met uiteenlopende expertise. Coaches ondersteunen hun ontwikkeling, zorgen dat ze hun talenten kunnen ontplooien en wijzen de weg naar de vervolgopleidingen of beroepen waarin ze het best tot hun recht komen. Andersom leren de volwassen Gildeleden op hun beurt ook van de jongeren. SVV Leergilde Plus is een mix van theorie, praktijk, ontdekken en elke jongere sluit het traject af met een Meesterstuk.

Project Zeespiratie

Om jongeren inspiratie te laten ontlenen aan de Noordzee heeft Willem Ment den Heijer een verzoek tot financiële steun ingediend om gastlessen te verzorgen op basisscholen. De Noordzee verdient het namelijk een inspiratiebron te zijn.

Wanneer jongeren later een studiekeuze moeten maken, kan die ‘kennismaking’ met de Noordzee middels gastlessen wellicht van invloed zijn. De Noordzee heeft door de eeuwen heen altijd een zeer belangrijke rol in de geschiedenis van de Lage Landen gespeeld. Behalve als voedselproducent (vis, schaal- en schelpdieren) is deze randzee van de Atlantische Oceaan van grote betekenis geweest voor de economie van Nederland. Immers door de ligging van ons land aan de Noordzee gebruiken we de zoutwaterplas als middel om producten te vervoeren en contacten aan te gaan met andere landen. De gastlessen hebben tot doel jongeren de kans te geven kennis te vergaren over de Noordzee als werkterrein, als voedselbron en als natuurgebied.