Wegen naar Zee
Wegen naar Zee is in de laatste fase van ontwikkeling aangekomen. De interviews met de
3 generaties van Scheveningse families zijn opgenomen, de films zijn nu bijna gemonteerd en we bereiden de bijeenkomsten voor: publieksevenementen én inspiratiesessies voor werkgevers en werkzoekenden.
Wegen naar Zee is een verhalenproject. Het is bedoeld om mensen in verbinding te brengen rond verhalen over levensloopbaankeuzen en werk van Scheveningse generaties. Want werken kunnen ze, van generatie op generatie wordt doorgegeven hoe dat het beste kan. Uit die houding spreken inspiratie en werkkracht en precies dat hebben we geprobeerd te vangen in interviews en in de films.
De films zijn montages van interviews met 3 generaties familieleden van 7 Scheveningse families. Voor de vertellers bijzondere interviews waarin ze meer dan een uur vertelden over beslissende keuzes in werk en leven. De gefilmde interviews worden na afloop van het project ondergebracht in het archief van Cultuuranker Muzee. De montages worden door Omroep West uitgezonden én ze staan dus centraal tijdens de bijeenkomsten, de inspiratiesessies en de publieksbijeenkomsten.
Tijdens de inspiratiesessies wordt één van de films getoond, een dichter draagt het werk voor dat hij of zij op basis van de interviews maakte en daarna is er een verhalentafel: wie wil reageren op de film, wie wil een eigen ervaring delen? Het idee is dat n.a.v. de filmverhalen en de ervaringen van de werkgevers en werkzoekenden een begin van een relatie ontstaat die kan leiden tot (net)werk voor de werkzoekenden.
Werkgevers die graag erbij zijn worden uitgenodigd contact op te nemen met de projectleider Paulien Bakker (06-14677818).
Tijdens het publieksevenementen worden fragmenten uit de films afgewisseld met voordrachten van de dichters en muziek. Een gezellige verhalenmiddag voor alle Scheveningers. Wie daarna de complete films wil zien zie de site van TVWest.
Muzee Scheveningen
Muzee Scheveningen, CultuurSchakel en YMCA Scheveningen hebben een subsidieaanvraag ingediend voor de organisatie van een culturele dag ‘Kunst en cultuur op Scheveningen’. Wij willen deze dag organiseren op zaterdag 10 juni in het kader van de landelijke campagne voor cultuurparticipatie ‘ik toon’. Doel van de dag is om rond de Oude Kerk in de Keizerstraat zo’n 25 culturele aanbieders in alle kunstdisciplines zich te laten presenteren aan de Scheveningse bevolking. Bezoekers van de dag kunnen gratis proeflessen krijgen, optredens meemaken en zich inschrijven voor velerlei vormen van cultuureducatie. Om alle leeftijdsgroepen aan bod te laten komen is een breed programma nodig. Een kwartiermaker zal in de vier maanden voor 10 juni belast zijn met de concrete organisatie van de dag en het begeleiden van vrijwilligers. Een onderdeel van het evenement is de organisatie van kinderactiviteiten voor schoolleerlingen in Muzee Scheveningen.
De deelnemende amateurs krijgen de gelegenheid zich te presenteren aan een groot en divers publiek.
Zie ook: 10 juni 2017: Nieuwe editie “Kunst en cultuur op Scheveningen”
Van Toen naar Nu
”Op Scheveningen” Het verhaal van een vissersdorp
Ontdek en beleef de geschiedenis van Scheveningen ter plekke! Op pad met Naar Toen
Naar Toen voert langs belangrijke plekken uit de Nederlandse geschiedenis waar de historische sensatie voelbaar is. Scheveningen is zo’n markante plek. Voor de Scheveningers zelf, maar ook voor Hagenaars en toeristen. Naar Toen zet het Scheveningse erfgoed wereldwijd op de digitale kaart.
De rijke geschiedenis van vissersdorp en badplaats komt in de app tot leven. Lopend of fietsend door Scheveningen gaat het weer stormen zoals in 1894. Hoor de visserverhalen. Gluur bij oude rederijen naar binnen. Flaneer over de boulevard en ontdek het strandleven van het mondaine Scheveningen van weleer. Stap in de ‘tijdmachine’ en zie hoe Scheveningen veranderde. Met Naar Toen wordt Scheveningen voor jong en oud een verrassende belevenis, die je zowel via de app als met een boekje zowel zakelijk als privé graag deelt.
Groen Generatieplein
Een groen ontdekplein voor alle Scheveningers
Samen voetballen na school, verstoppertje spelen in de bostuin, leren stekken in de moestuin, ’s avonds met de familie naar een openluchtvoorstelling of energie opdoen tijdens een sporttoernooi. Het kan straks op het ‘Groen Generatieplein Scheveningen’. Stel je voor!
Het schoolplein als unieke ontmoetings- en activiteitenplek voor alle Scheveningers: dat is de droom van openbare basisschool Het Volle Leven. De schilderachtige ligging van het plein in het groen biedt alle ruimte om te spelen, samenwerken, genieten en leren voor jong en oud.
Met de donatie van Stichting Initiatief Op Scheveningen wordt het terrein op een duurzame, groene en generatievriendelijke manier ingericht en opengesteld, zodat elke Scheveninger zich er thuis zal voelen. Samen met lokale sportverenigingen, cultuurinstellingen en maatschappelijke organisaties wordt een programma vol natuur, sport en cultuur opgezet. Theater, workshops, sporten en spelen tussen zonnebloemen en klimbomen:
Krijgt u er ook al zin in?
zie: www.omroepwest.nl/nieuws.3530659/leerlingen en ouders verzamelen ton voor schoolplein.
Sporttuin op Duindorp
De Haagse Sporttuin Duindorp is een multifunctioneel buitensportcomplex die kinderen, maar ook jongeren en ouderen uit stadsdeel Scheveningen de kans biedt om laagdrempelig deel te nemen aan georganiseerde sportactiviteiten.
De Haagse Sporttuin Duindorp is meer. Het biedt iedereen de kans om in een veilig afgeschermde omgeving en goed pedagogisch klimaat te sporten. Tijdens alle activiteiten is de sportbegeleider aanwezig. De sportbegeleider stimuleert de jeugd om te sporten zodra zij de Haagse Sporttuin Duindorp in stappen, zorgt ervoor dat iedereen zich optimaal kan ontwikkelen op het gebied van sport in een veilige omgeving, waarborgt de kwaliteit van de lessen, zorgt voor materialen en het onderhoud van het sportcomplex, etc.
Om de veiligheid en leefbaarheid in de Haagse Sporttuin Duindorp te waarborgen, is de sportbegeleider van essentieel belang. Stem op dit project zodat het mogelijk wordt om dit te kunnen waarborgen en de sportbegeleider te behouden!
Noordster terug op Scheveningen
Met het project ‘Noordster Terug op Scheveningen’ wordt het m.s. Aurora van Rederij Groen teruggebracht in de oorspronkelijke staat waarin de logger in 1950 als SCH 236 Noordster in de vaart kwam. Het is een van de laatste haringloggers die op Scheveningen werden gebouwd en waarmee jarenlang zowel de vleet- als trawlvisserij werd beoefend. De restauratiewerkzaamheden beginnen in de loop van dit jaar terwijl de Noordster al in de Scheveningse haven ligt, zodat men het restauratieproces kan volgen. Het werk wordt o.l.v. een werkbegeleider uitgevoerd door vrijwilligers, een grote groep oud-vissers en mbo/hbo-studenten (R.O.C.) in hout- en staalbewerking, scheepvaart- en visserijtechniek. Na voltooiing van de restauratie kan de bezoeker aan boord zien hoe de visserij vroeger werd beoefend en hoe de omstandigheden waren waaronder de bemanning leefde. Behalve als (varende) museumlogger zal de Noordster ook ontmoetingsplaats zijn voor bijvoorbeeld oud-vissers, gelegenheid bieden voor partijen, (bedrijfs)bijeenkomsten, cursussen enz. Als ‘Vlaggeschip van Scheveningen’ wordt de Noordster het tastbare bewijs van een rijk visserijverleden én trefcentrum in maritiem-historische sfeer.